Forumul Facultatii de Filosofie si Stiinte Social-Politice din Iasi
Doriti să reactionati la acest mesaj? Creati un cont în câteva clickuri sau conectati-vă pentru a continua.

Exmatriculații, o mină de aur

In jos

Exmatriculații, o mină de aur Empty Exmatriculații, o mină de aur

Mesaj Scris de Iarna Mar Ian 20, 2009 4:46 am

Doar Universitatea „Al. I. Cuza” a obținut 2,5 milioane lei din taxele de re-înmatriculare. Numărul studenților nepromovați a fost de 16.000.Studenții care au restanțe din primul semestru nu pot trece în anul următor decât după ce plătesc o taxă de re-înmatriculare de 200 lei, potrivit normelor europene.
(+) Click pentru a mări
Două treimi dintre studenții Facultății de Economie și Administrare a Afacerilor au fost declarați nepromovați și puși la plată F.c.
Publicitate Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași înregistrează anual cele mai multe exmatriculări și re-înmatriculări din mediul academic ieșean, odată cu adoptarea sistemului Bologna.

Studenții s-au obișnuit deja și știu că dacă nu își plătesc taxa la timp, sau dacă nu au promovat un examen din primul semestru nu pot trece în anul următor, decât dacă se re-înmatriculează. Suma pe care trebuie să plătească este de 200 lei. În anul universitar 2007-2008, 16.000 de studenți, dintr-un total de peste 36.100 de tineri cât are UAIC, adică 44,27%, au fost exmatriculați.

Dintre aceștia, aproape 12.500 au făcut rost de bani și s-au aliniat la casieriile facultăților. Aceștia au contribuit la bugetul universității cu aproximativ 2.500.000 lei, pe lângă taxele plătite de cei care nu au prins un loc la buget.

„Mi se pare o sumă exorbitantă. Nu cred că este normal ca pentru un singur examen nepromovat să dau universitații 200 lei”, este de părere Marilena Nica, studentă în anul al III-lea la Jurnalism.

Numărul exmatriculărilor a crescut față de anul universitar 2006-2007 când, din cei aproximativ 38.000 de studenți, au fost exmatriculați peste 10.200 de tineri.

Anul acesta, recordul îl deține Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor cu circa 7.000 de studenți exmatriculați. Dintre aceștia s-au re-înmatriculat 5.770. Tinerii care sunt deja în ultimul an de studiu, au trecut pe la casieria facultății de mai multe ori. „Am fost în situația de a mă re-înmatricula de două ori. Pe lângă taxă, mai contribuim la bugetul facultății și cu alți bani”, ne spune o studentă de la FEAA.

Viitorii ingineri sunt mai sârguincioși

Viitorii ingineri de la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” (UTI) preferă să învețe decât să doneze bani facultăților. Doar 10,5% din cei peste 14.000 de studenți ai politehnicii au fost exmatriculați în anul universitar 2007-2008, cu precădere cei din anul întâi de studiu.

Dintre studenții exmatriculați, doar 0,8% s-au reînmatriculat, în special cei din anii IV și V de studiu. Dacă au fost bugetari, tinerii care s-au re-înmatriculat au trecut deja la cu taxă, iar banii obținuți vor intra în fondurile facultăților.

„Nu se merită să renunți la facultate. Prefer să mă re-înmatriculez, să-mi plătesc taxa de școlarizare, iar anul următor să învăț și să revin la buget”, ne spune Iulian A., student în anul al III-lea la Politehnică.

Mediciniștii, trimiși la „cu taxă”

Studenții de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr.T.Popa” din Iași (UMF) care au avut mai mult de 15 credite restante în anul universitar 2007-2008 au fost exmatriculați. În această situație s-au aflat 296 de studenți, dintre care 140 străini, dintr-un număr total de 7600 de viitori doctori cât numără instituția.

Conducerea universității le-a oferit tinerilor exmatriculați posibilitatea de a se înscrie, până la 1 noiembrie 2008, într-un an complementar. „Le oferim posibilitatea să-și acopere restanțele și astfel să-și recupereze anul pierdut. Studenții vor urma acest an complementar în regim cu taxă”, ne spune Vasile Astărăstoae, rectorul UMF.

Cei mai mulți tineri exmatriculați, 237, sunt de la Facultatea de Medicină Generală. În ciuda taxei, care ajunge până la 3.800 lei, circa 180 de viitori doctori au preferat să urmeze anul complementar. Acești bani intră în fondul fiecărei facultăți.

„Sistemul Bologna este foarte bun. Ridică standardele pregătirii noastre prin competiția continuă pentru locurile subvenționate de stat”, afirmă un student de la medicină.

Nu se merită să renunți la facultate. Prefer să mă re-în­matriculez, să-mi plătesc taxa de școlarizare, iar anul următor să învăț și să revin la buget.

Iulian A. Student în anul III la UTI

Sursa: Adevarul
Iarna
Iarna
Admin

masculin Numarul mesajelor : 255
Varsta : 36
Localizare : Iasi/Botosani
Joburi/Distractii : politica, muzica
Specializarea : Stiinte Politice
Data de inscriere : 27/02/2008

https://filosofie.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum