Forumul Facultatii de Filosofie si Stiinte Social-Politice din Iasi
Doriti să reactionati la acest mesaj? Creati un cont în câteva clickuri sau conectati-vă pentru a continua.

Guvernul desființează cercetarea de vârf obținută din fonduri europene

In jos

Guvernul desființează cercetarea de vârf obținută din fonduri europene Empty Guvernul desființează cercetarea de vârf obținută din fonduri europene

Mesaj Scris de Iarna Mar Apr 07, 2009 2:34 am

Cele 114 proiecte demarate prin FP7 vor fi recompensate cu bani de nimic

Măsura vine după ce proiectele naționale au fost fie blocate, fie reduse la 25% din valoarea inițială


Intenția Guvernului de a impozita cu 90% veniturile lunare ce depășesc 8.000 de lei se dovedește a fi o lovitură fatală dată cercetării. După ce bugetul alocat științei în acest an a fost redus de patru ori față de nivelul celui înregistrat în 2008, fapt ce a blocat majoritatea proiectelor aflate în derulare, noua măsură va descuraja aplicarea pentru cele mai importante proiecte în care e angajată cercetarea românească și anume cele desfășurate prin intermediul fondurilor europene. Astfel, cercetătorii care participă la proiectele angajate în cadrul Programului Cadru 7 (FP7), prin intermediul cărora pot obține până la 4.000 de euro pe lună, vor fi nevoiți să lucreze pe o zecime din plata la care au dreptul.

„Fondurile au fost măcelărite. Ne-am hotărât să trecem în socialism. Nu înțeleg de unde această ură împotriva cercetării. Noi le-am spus cercetătorilor: «Mergeți și luați bani de la FP7», acum le spunem: «Faceți asta din patriotism». Absolut toate țările europene au mărit veniturile din cercetare, dar noi bineînțeles că interpretăm în felul următor: Pe malul laculului, Ileana mulge vaca. În lac se vede invers. Propun guvernanților să renunțe la telefoanele mobile și să comunice prin semnale din fum pentru că telefoanele mobile sunt rezultatul cercetării”, ne-a spus fostul ministru al Educației, Anton Anton.

Unul dintre cele 114 proiecte angajate de România la FP7 este cel al Centrului de Excelență pentru Interacții Nucleare și Materie Hadronică de pe platforma de la Măgurele, unde sunt creați detectorii folosiți în acceleratoarele atomice ale infrastructurilor europene. Mihai Petrovici, directorul proiectului, ne-a explicat că, în cazul în care statul nu le va mai permite cercetătorilor să încaseze banii europeni, România ar putea să nu mai fie reprezentată în niciun mare experiment internațional: „Suntem opt cercetători implicați în acest proiect, iar veniturile sunt între 3.000 și 4.000 de euro pe lună. Dacă se aplică această măsură, eu ce pot să le spun? Să muncească pe un salariu de patru ori mai mic decât în Occident? Evident că se vor îndrepta către locurile unde vor avea și infrastructură, și salarii decente. Riscăm să pierdem acum, când ne apropiam de finalizare, ceea ce am început în urmă cu șase ani”.

Ministrul Educației promite că va analiza situația proiectelor

Dacă în cazul programelor europene Guvernul nu face decât să descurajeze aplicațiile viitoare, în cel al competițiilor naționale situația e de-a dreptul dramatică. Cele 800 de proiecte începute anul trecut prin programul Idei, dedicate cercetării la vârf, sunt practic blocate, în timp ce alte 400 de proiecte ce urmau să demareze în această primăvară au fost amânate pentru anul 2010. „Am contractat anul trecut un proiect de 300.000 de euro pentru trei ani, din care 60% formează salariile. Până acum nu am văzut niciun ban. Trăiesc din mila universității care a dat un avans sperând că va recupera banii ulterior. Eu am venitul cam de 6.000 de lei, deci nu mă afectează, dar situația e dramatică, mai ales pentru tineri. Unui doctorand îi pot da cel mult 1.200 de lei pe lună. Nu înțeleg de ce ne raportăm la salariul președintelui. Sunt convins că domnia sa nu trebuie să plătească din salariu masa sau hainele, de exemplu“, ne-a spus Marius Andruh, profesor al Facultății de Chimie din cadrul Universității din București.

De cealaltă parte, Ministerul Educației promite că va analiza soarta proiectelor finanțate din banii europeni, ministrul Ecaterina Andronescu precizând că există riscul ca cercetătorii să nu mai aplice în lipsa unei motivări financiare: „Trebuie să vedem în ce măsură această decizie ar putea afecta absorbția fondurilor structurale. Dacă un cercetător obține 1.000 de lei dintr-un proiect și ar lua doar 100 lei pentru că 900 reprezintă impozitul, s-ar putea să nu mai fie interesat de proiect. Sigur, trebuie să analizăm situația”. Premierul Emil Boc a anunțat săptămâna trecută că ia în calcul posibilitatea de a percepe de la angajații la stat o „contribuție de solidaritate“ de 90%, aplicată la diferența de venit care depășește nivelul salariului președintelui României, din sumele astfel obținute urmând să fie sprijinite din punct de vedere salarial persoanele cu venituri reduse.

Info plus:

UBB protestează față de impozitarea cu 90%

Conducerea Universității “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca protestează față de introducerea unei reglementări fiscale de genul celei propuse de Guvern, pe care o cataloghează drept o formă mascată de a reduce finanțarea universităților. “Apreciem că aplicarea unei cote de impozitare de 90% numai în sectorul bugetar ar reprezenta o discriminare a salariaților din acest sector, în condițiile în care cota unică de impozitare este de 16%”, se arată într-un comunicat emis de senatul UBB.

Sursa: gandul.ro
Iarna
Iarna
Admin

masculin Numarul mesajelor : 255
Varsta : 36
Localizare : Iasi/Botosani
Joburi/Distractii : politica, muzica
Specializarea : Stiinte Politice
Data de inscriere : 27/02/2008

https://filosofie.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum