Forumul Facultatii de Filosofie si Stiinte Social-Politice din Iasi
Doriti să reactionati la acest mesaj? Creati un cont în câteva clickuri sau conectati-vă pentru a continua.

67% dintre studenți muncesc part-time

In jos

67% dintre studenți muncesc part-time Empty 67% dintre studenți muncesc part-time

Mesaj Scris de Iarna Mar Mar 24, 2009 2:15 pm

Studentul care renunță la facultate:angajat,sărac și restanțier

O cincime dintre universități percep taxe ilegale pentru eliberarea suplimentului la diplomă

Lipsa banilor, nevoia de a-și găsi un job și restanțele acumulate - acesta este cercul vicios care îl face pe studentul român să renunțe la facultate. Principalele motive ce îi determină pe tineri să abandoneze studiile sunt lipsa banilor (30%), nepromovarea examenelor (29%) și locul de muncă (25%). Conform unui studiu realizat de Alianța Națională a Asociațiilor Studențești din România (ANOSR), 67% dintre tineri își găsesc un job part-time, chiar din timpul studenției, în timp ce taxele exagerate percepute de universități nu fac decât să amplifice situația precară în care se regăsesc aceștia. Practic, mai mult de jumătate dintre universitățile românești au găsit diverse forme pentru a-și rotunji veniturile prin intermediul buzunarului studenților. Astfel, pentru a primi foaia matricolă, studenții Universității Tehnice din Cluj-Napoca trebuie să scoată din buzunar câte 100 de lei, aceeași sumă fiind percepută de universitate și în cazul refacerii carnetului de student.

La Universitatea de Nord din Baia Mare, toți studenții sunt obligați să achite câte 10 lei pentru bibliotecă, indiferent dacă beneficiază sau nu de respectivul serviciu. Alte taxe inedite pot fi întâlnite și în cazul Universității „Dunărea de Jos”, din Galați, și Universității de Vest, din Timișoara, ce percep bir pentru modulul pedagogic, sau în cel al Universității „Ștefan cel Mare”, din Suceava, unde s-a instituit taxa pentru examenul de licență. O sursă de bani pare să fi devenit și eliberarea suplimentului la diplomă și asta în ciuda faptului că documentul trebuie eliberat gratuit. O cincime dintre universități percepe taxe, în momentul în care înmânează suplimentul studenților contra unor sume ce merg, de la 35 de lei (Universitatea de Nord din Baia Mare) și 40 de lei (Academia de Studii Economice), la 100 de lei (Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, din București, și Universitatea Maritimă, din Constanța).

Două treimi dintre tineri se angajează după terminarea facultății

Pe lângă taxe, principalele motive de nemulțumire ale studenților sunt legate de lipsa consilierii psihologice și a sistemelor electronice de verificare a situației școlare. La polul opus, 95% dintre studenți sunt mulțumiți de starea căminelor și cantinelor, precum și de faptul că beneficiază de reduceri la transportul în comun. Totuși, la capitolul cămine, situația diferă foarte mult în funcție de centrul universitar. În timp ce Universitatea din București, Universitatea Babeș-Bolyai, din Cluj-Napoca, și Univer­sitatea de Vest, din Timișoara, au încă un deficit ridicat în privința numărului de locuri disponibile, Universitatea Politehnică din Timișoara, Universitatea de Nord din Baia Mare și Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică din București au onorat toate cererile venite din partea studenților. Studiul intitulat „Implementarea procesului Bologna în România: perspectiva studenților” arată că două treimi dintre tineri își găsesc un loc de muncă după terminarea facultății, 82% după absolvirea masteratului și 90% în cazul celor care au obținut titlul de doctor. Cu toate acestea doar 33% dintre universități au un sistem de urmărire al absolvenților, în condițiile în care un sfert dintre acestea pierd absolut orice contact cu tinerii, după ce aceștia își încheie studiile.

Bursele lunare oferite de stat - între 250 și 600 de lei

Deși nu se compară cu un job bine plătit, bursele pot aduce bani suplimentari în buzunarele tinerilor. În funcție de starea financiară și de notele obținute la examene, studenții pot primi din partea statului ajutor financiar. Tinerii care au rezultate bune în decursul anului universitar pot primi din partea facultății burse de studiu, a căror valoare trebuie să acopere cheltuielile de cazare în cămin și cel puțin o masă pe zi la cantină. Valoarea acestui tip de sprijin este de 300-350 de lei lunar, în funcție de universitate. Spre deosebire de bursele de studiu, cele de merit se acordă nu doar studenților integraliști, cu rezultate bune, ci și celor cu performanțe științifice, culturale, artistice sau sportive.

De asemenea, pentru a prinde o bursă de merit, trebuie să aveți o medie mai mare de 9 sau care să fie printre primele din facultate. Unele universități oferă și burse pentru merite științifice, singurele care se acordă pentru 12 luni consecutiv.

Cuantumul acestora îl depășește pe cel al burselor de merit, având o valoare cel puțin dublă, față de bursa minimă oferită de universitate, variind de la 350 la 460 de lei, lunar. Studenții care nu beneficiază de bursă de studiu sau de merit, dar au în schimb o situație materială precară, pot primi la cerere un ajutor social din partea universității. Acest tip de subvenție se acordă studenților, care au un venit lunar net mediu pe membru de familie mai mic de 390 de lei pe lună, orfanilor de ambii părinți și celor proveniți din casele de copii. Începând cu anul II de studii, integraliștii aflați pe locuri bugetate care au o medie generală de cel puțin 8 pot primi bursă de performanță, pe care o pot câștiga în urma analizei făcute de comisia fiecărei facultăți. La fel ca și ajutorul acordat studenților orfani de ambii părinți sau celor proveniți din casele de copii, bursele de performanță se acordă inclusiv pe perioada vacanței. De departe cea mai valoroasă bursă, în valoare lunară de 390-600 de lei, bursa de performanță se acordă în urma aplicațiilor depuse de studenți, care vor intra practic în competiție.

„M-am angajat din anul I, iar acum am două joburi part-time: sunt translator la o firmă italiană de construcții și hair-stylist. Lucrez zilnic, de la ora zece dimineața, la ora șapte seara. Trec pe la facultate în zilele când am de predat un proiect și în sesiune. Momentan primează jobul, dar dacă ar trebui aș renunța la el pentru a-mi termina facultatea” - Isabela Balint (studentă anul III, Facultatea de marketing și afaceri economice internaționale)

„Am un job part-time în aplicații IT. Lucrez cam șase ore pe zi și câștig cam 2000 de lei pe lună. Învăț în week-enduri și în sesiune, când îmi iau concediu fără plată. Nu am nici o restanță, dar mulți colegi de-ai mei se chinuie cu facultatea: au pierdut câte un an din cauza locului de muncă, dar e bine că nu au abandonat-o” - Vlad Petcu (student, anul IV, Facultatea de Automatică)

Sursa: gandul.ro
Iarna
Iarna
Admin

masculin Numarul mesajelor : 255
Varsta : 36
Localizare : Iasi/Botosani
Joburi/Distractii : politica, muzica
Specializarea : Stiinte Politice
Data de inscriere : 27/02/2008

https://filosofie.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum